Concerten

Les Dissonances

dinsdag 09 december 2014 20:00

 

DAVID GRIMAL, viool

GUILLAUME CHILEMME, viool

MARIE CHILEMME, altviool

 

Wolfgang Amadeus Mozart

Concerto voor viool en orkest nr. 4 in D, KV 218

Concerto voor viool en orkest nr. 5 in A, KV 219

Sinfonia concertante voor viool, altviool en orkest in Es, KV 364

 

“De muziek van Mozart betovert me. Ernaar te luisteren bezorgt me een volmaakte vreugde, maakt een gevoel van warmte in me los, roept een gevoel in me op alsof ik iets goeds heb volbracht”, zo bewonderde Pjotr Iljitsj Tsjaikovski de muziek van zijn lievelingscomponist. De muziek van Mozart is immers van een verheven eenvoud en subtiele schoonheid. Die kwaliteiten spreken ook uit de twee vioolconcerto’s die hij op 19-jarige leeftijd als concertmeester in Salzburg componeerde. De Sinfonia concertante voor viool en altviool ontstond enkele jaren later. Het is een ongeëvenaard kabinetstuk, waarin de twee solisten op een fijnbesnaarde wijze onder elkaar en met het orkest concerteren.

 

David Grimal (Parijs, 1973) begon op vijfjarige leeftijd viool te spelen, studeerde aan het conservatorium van Parijs, daarna nog bij Régis Pasquier, Isaac Stern, Shlomo Mintz en Philippe Hirschhorn. In 1996 behaalde hij de European Community Prize en het jaar daarop werd hij door Midem (Internationale beurs voor cd’s en muzikale opvoeding)gelauwerd als “ontdekking in de klassieke muziek”. Sindsdien treedt hij over de ganse wereld als solist op met vermaarde orkesten en dirigenten.
In 2004 stichtte hij het orkest “Les Dissonances”. Hij bespeelt de “Ex Roederer, Stradivarius” (1710), in leen van de “Fazenda Ipiranga, Mguaranesia, Brasil”.

 

  

 

 

« Ga terug