Concerten

Nederlands Philharmonisch Orkest

maandag 09 oktober 2017 20:00

MICHAL NESTEROWICZ, DIRIGENT 

RENAUD CAPUÇON,VIOOL

Felix Mendelssohn: Athalia, ouverture, op. 74 

Max Bruch: Concerto voor viool en orkest nr. 1 in g, op. 26 

Antonín Dvorák:  Symfonie nr. 6 in D, op. 60

 

Voor een opvoering van het Bijbelse toneelstuk Athalie van Jean Racine componeerde Felix Mendelssohn aangepaste
toneelmuziek. In de ouverture geeft hij een contrastrijke evocatie van dat drama.
”De Duitsers zijn vier vioolconcerto’s rijk”, schreef Joseph Joachim, de vermaarde violist uit de 19de eeuw. Naast dat van Ludwig van Beethoven, Johannes Brahms en Felix Mendelssohn roemde hij dat van Max Bruch als “het rijkste en verrukkelijkste”.
Van de negen symfonieën die Antonín Dvorák componeerde valt de Symfonie nr. 6 in D op door haar jeugdige frisheid, optimistisch karakter en volkse geaardheid.

page10image23792

Renaud Capuçon

Renaud Capuçon

De Franse violist Renaud Capuçon (1976) studeerde aan het Conservatoire National Supérieur de Musique in Parijs, daarna in Berlijn bij o.a. Isaac Stern. In 1997 nodigde Claudio Abbado hem
uit als concertmeester van het Gustav Mahler Jugendorchester, dat hij drie jaar lang leidde. Sindsdien concerteert hij met alle gerenommeerde wereldorkesten onder leiding van de eminentste dirigenten. Ook als kamermusicus heeft hij internationale faam verworven. Hij is artistiek directeur van het festival in Aix- en-Provence, dat hijzelf in 2013 stichtte, en onlangs werd hijin diezelfde functie benoemd bij de Sommets Musicaux de Gstaad. Hij bespeelt de Guarneri del Gesù ‘Panette’ (1737).

« Ga terug